top of page
Εικόνα συγγραφέαdr.Dimitrios Iliopoulos

Διαγνωστική στρατηγική σε οξείς διαχωρισμούς της αορτής.

Οι κατευθυντήριες οδηγίες της Αμερικανικής καρδιολογικής εταιρείας (American Heart Association – AHA) για τη διάγνωση και αντιμετώπιση ασθενών με παθήσεις της θωρακικής αορτής θέτουν απόλυτη σύσταση (class I) για την πραγματοποίηση διοισοφάγειου υπερηχογραφήματος καρδιάς, αξονικής ή μαγνητικής τομογραφίας προκειμένου να τεθεί οριστική διάγνωση σε ασθενείς με υψηλή κλινική υποψία για διαχωρισμό της αορτής.

Θα πρέπει στον διαγνωστικό έλεγχο να αποκλειστεί εκτός από τον οξύ διαχωρισμό της αορτής, το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και η πνευμονική εμβολή.


Ο ασταθής ασθενής θα υποβληθεί σε ηλεκτροκαρδιογράφημα όπου ελέγχεται συνύπαρξη οξέος στεφανιαίου συνδρόμου και αν χρειαστεί θα διασωληνωθεί, ενώ τοποθετούνται αρτηριακή και κεντρική φλεβική γραμμή, καθώς και ουροκαθετήρας.


Παράλληλα γίνεται ταχεία λήψη ιστορικού και ενδελεχής κλινική εξέταση, στην οποία προεξάρχει η εκτίμηση των περιφερικών σφύξεων και η νευρολογική εικόνα του ασθενούς.


Άμεσα πραγματοποιείται διαθωρακικό υπερηχογράφημα καρδιάς και στον ίδιο χρόνο ο έλεγχος ολοκληρώνεται με αξονική τομογραφία με σκιαγραφικό, προκειμένου να τεθεί ή να αποκλεισθεί οριστικά η διάγνωση του οξέος διαχωρισμού της αορτής.


Στην διαγνωστική προσέγγιση και αντιμετώπιση των οξέων αορτικών διαχωρισμών, ο χρόνος είναι πάντα κρίσιμος και οι ενέργειες πρέπει να γίνονται ταχύτατα, γιατί για κάθε ώρα που περνάει χάνεται από τις επιπλοκές το 1% των ασθενών.

13 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


καρδιοχειρουργός (2).gif
bottom of page